Interviu cu Jianu Ionuț, autorul cărții
"Moderarea Inegalităților de Venit. Schimbarea în Economie" (Booknation.ro - realizat de Emanuela Istrate)
Î. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ce ne poți spune despre tine?
R. Bună ziua, voi începe prin prezentarea statusului meu profesional, dar și a principalelor înclinații / caracteristici personale. În prezent, îmi desfășor activitatea în cadrul Ministerului Finanțelor Publice, în calitate de expert în domeniul afacerilor europene. În perioada formării mele profesionale, am dezvoltat o pasiune în creștere pentru cercetarea economică, aspect care m-a determinat să urmez și o carieră în domeniul didactic. În acest context, în paralel cu activitatea profesională principală desfășurată, am ales să urmez o carieră didactică în cadrul Academiei de Studii Economice din București, având în vedere faptul că, în contextul acesteia, pot asigura transferul de know-how către generațiile următoare. Desfășurarea celor două activități profesionale implică însă și un sacrificiu, având în vedere faptul că, în unele săptămâni, timpul liber de care dispun este destul de limitat. În momentele de respiro, îmi place să îmi petrec timpul în aer liber, să citesc, să scriu (versuri - deși sunt novice în acest domeniu), să îmi planific noi activități sau chiar studii care pot face obiectul activității mele de cercetare, dar nu în ultimul rând să joc șah, acesta fiind un sport pe care l-am negjlijat însă în ultimul an. În special, pot spune că sunt o persoană organizată, perseverentă și responsabilă, cu o capacitate ridicată de observație critică în sens constructiv, dar și o persoană creativă, cu un simț dezvoltat al moralității.
Î. Scrisul este o activitate principală în viața ta sau o pasiune?
R. Consider că scrisul se poate încadra în ambele categorii. Avansarea de noi cercetări în domeniul economic este esențială pentru realizarea de progrese în cariera didactică. De asemenea, activitatea desfășurată în cadrul Ministerului Finanțelor Publice este oarecum corelată cu cea didactică și necesită realizarea de documente specifice, însă nu este cazul să insistăm asupra acestor detalii. Fără doar și poate, scrisul ocupă un loc aparte în viața mea și reprezintă o activitate care poate fi inclusă cu ușurință, pe lista pasiunilor personale. Precum am indicat și mai sus, exceptând studiile economice, în timpul liber îmi place să scriu versuri / poezii, însă recunosc, nu am făcut niciodată publică această activitate, întrucât prin versuri, îmi expun majoritatea emoțiilor resimțite / experiențelor trăite și nu consider că diseminarea acestora este o bună cale de urmat, la acest moment. Cu toate acestea, nu exclud publicarea acestora, pe termen mediu sau lung.
Î. De unde a pornit dorința de a scrie "Moderarea Inegalităților de Venit. Schimbarea în Economie"?
R. Această carte se bazează pe conceptele examinate în cadrul tezei de doctorat, intitulată ,,Schimbarea în Economie ca Strategie de Moderare a Inegalităților de Venit", aceasta fiind susținută public în septembrie 2019, sub coordonarea domnului profesor Marin Dinu, căruia îi mulțumesc pe această cale, pentru faptul că m-a sprijinit nemărginit, prin coordonarea activității de cercetare doctorală, dar și pentru clipele în care m-a motivat să mă autodepășesc și să aprofundez sursele epistemice ale fenomenelor economice în vederea fundamentării veridice a diagnozelor.
Motivația principală care fundamentează concentrarea cărții respective pe tematica inegalităților dintre venituri se bazează, atât pe actualitatea acestui fenomen la nivel global, cât și pe acoperirea insuficientă în cadrul literaturii economice, a implicațiilor calității instituțiilor (regulilor) asupra dinamicii inegalității instituțiilor. Alte motivații rezidă în interesul academic sporit pentru subiectul respectiv, precum și în nemulțumirea socială față de caracterul excluziv al unor reguli, dar și față de inegalitățile de venit excesive.
Aș dori totuși să remarc una dintre principalele cercetări care m-au inspirat și au avut un rol hotărâtor în concentrarea cărții respective pe tema inegalităților de venit - anume lucrarea elaborată de Daron Acemoglu și James Robinson - "De ce eșuează națiunile. Originile puterii, ale prosperității și ale sărăciei.
Î. "Moderarea Inegalităților de Venit. Schimbarea în Economie" este o carte tehnică. Se bazează pe experiența profesională acumulată?
R. Cu siguranță, cartea este rodul cercetării efectuate în perioada studiilor doctorale (2016-2019). În acești ani, m-am confruntat cu numeroase bariere, însă am reușit să le depășesc prin perseverență și alocarea unui dozaj ridicat de efort pentru soluționarea problemelor. În acest context, în urma parcurgerii mai multor studii și a participării la mai multe conferințe / simpozioane sau seminarii, am reușit să îmi însușesc conceptele analitice necesare pentru obținerea unor rezultate robuste din punct de vedere econometric și valide din punct de vedere economic, în cadrul tezei de doctorat.
Î. Ce îți dorești să realizezi prin "Moderarea Inegalităților de Venit. Schimbarea în Economie"?
R. Scopul prezentei cărți este acela de a sensibiliza publicul cu privire la importanța inegalităților, indiferent de forma acestora. În urma lecturii cărții, cititorul ar trebui să realizeze faptul că inegalitatea este naturală și poate fi atât benefică, cât și costisitoare pentru dimensiunea economică. În special, inegalitatea devine nocivă în momentul în care nu este determinată de cea naturală și afectează libertatea economică, starea generală de fericire, precum și capacitatea indivizilor de a-și urma propria voință. Totodată, manuscrisul analizează inegalitatea din perspectiva calității instituțiilor (acesta fiind un factor important care poate facilita dezvoltarea socio-economică) și propune un cadru strategic de moderare a inegalităților de venit, în cazul în care dimensiunea acestora devine excesivă și afectează libertatea economică.
Î. Urmează o nouă carte sau un alt volum?
R. Cartea publicată furnizează o viziune exhaustivă cu privire la implicațiile instituțiilor asupra dinamicii inegalității veniturilor. Prin urmare, nu îmi propun să public un nou volum pe această temă. Cu toate acestea, văd posibilă continuarea cercetării prin abordarea inegalității dintr-o altă perspectivă, anume din cea a studierii relației dintre inegalitatea veniturilor și creșterea economică, relație care diferă în funcție de stadiul dezvoltării al statelor evaluate. De asemenea, în prezent, lucrez la un studiu care evaluează impactul telemuncii asupra productivității muncii în Uniunea Europeană, concept a cărui importanță s-a majorat, mai ales în contextul crizei COVID-19. În funcție de rezultatele obținute, voi analiza utilitatea publicării unei cărți în acest domeniu și voi lua o decizie în acest sens.
Î. Cine ar trebui să citească "Moderarea Inegalităților de Venit. Schimbarea în Economie"?
R. "Moderarea Inegalităților de Venit. Schimbare în Economie" este fără doar și poate adresată publicului larg. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că prezenta carte cuprinde anumite secțiuni mai tehnice, de calcul econometric. Deși parcurgerea elementelor de calcul econometric pare destul de dificilă, conceptele și rezultatele obținute sunt explicate într-o manieră simplistă, fără a complica interpretarea rezultatelor, mai mult decât este necesar. De asemenea, tinerii studenți, viitori economiști, vor găsi cartea extrem de atractivă pentru susținerea activității individuale sau colective de cercetare economică. Manuscrisul este un bun reper și pentru cercetătorii calificați în acest domeniu, întrucât rezultatele se bazează pe un cadru metodologic solid, respectiv pe o evaluare cuprinzătoare a literaturii de specialitate din domeniul inegalităților de venit.
Î. Ce păreri ai primit până acum despre carte?
R. Până în prezent, feedback-ul a fost unul pozitiv, fiind unul orientat atât către metodologia utilizată, dar și către dimensiunea teoretică a sa. Cartea a fost susținută din punct de vedere academic, având în vedere faptul că aceasta integrează cantitativ unul dintre factorii calitativi importanți ai dezvoltării socio-economice, anume calitatea instituțiilor. Cititorii au fost atrași, în special, de metoda de lucru, anume de gruparea statelor membre ale Uniunii Europene în funcție de calitatea instituțiilor, respectiv evaluarea particularizată a determinanților inegalității veniturilor. În plus, am primit reacții pozitive cu privire la decizia de a evalua implicațiile tipurilor de schimbare economică asupra acestui dezechilibru și la propunerea unui cadru strategic de moderare a inegalităților de venit, recomandat în cazul în care dimensiunea acestora se dovedește a fi excesivă și determinată, în mare măsură, de situația instituțională nefavorabilă.
Î. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
R. Activitatea mea poate fi urmărită pe pagina de facebook Ionuț JIANU, LinkedIn, dar și pe alte platforme academice precum Researchgate, Publons sau Google scholar. Cartea a fost publicată de Editura Economică și poate fi achiziționată de pe site-ul editurii, dar și din alte librării online, precum librarie.net, librariaonline, Targul Cărții, universulcartii, etc.
Î. Ai un mesaj pentru comunitatea BookNation.ro?
R. M-am alăturat comunității Booknation în urmă cu aproximativ două luni și trebuie să mărturisesc faptul că nu mă așteptam ca această comunitate să fie atât de activă, iar apartenența la ea să fie atât de plăcută. În plus, mereu am șansa să părăsesc domeniul meu de confort și să reflectez asupra publicațiilor noilor autori români, care merită o promovare personalizată, iar singurul actor care poate facilita acest lucru în prezent cu un profesionalism deosebit, este BookNation. Mesajul meu pentru membrii comunității BookNation.ro este următorul: Nu vă opriți din ceea ce faceți, sunteți minunați. Continuați lectura, alături de BookNation.