Evoluții la nivelul întreprinderilor sociale care susțin ocuparea

Fără doar și poate întreprinderile sociale au un rol aparte în procesul de stimulare a ocupării pe piața forței de muncă. Cu toate acestea, eficiența acestora diferă în funcție de programele de integrare pe piața muncii implementate, respectiv de productivitatea personalului din propriul aparat de lucru al fiecărei întreprinderi. În perioada 2010-2017, numărul de întreprinderi active care își desfășoară activitatea în domeniul susținerii ocupării pieței muncii a crescut cu 60,8%, ceea ce s-a reflectat și într-o creștere a numărului de persoane ocupate. Deși la nivel național, utilitatea acestor întreprinderi a devenit sesizabilă, la nivel regional lucrurile stau diferit, existând mari divergențe regionale din acest punct de vedere. 

Figura 1
Figura 1

În cadrul Figurii 1 se observă că cele mai ridicate ponderi ale întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul susținerii ocupării pe piața forței de muncă la nivel regional sunt înregistrate în București - Ilfov și regiunea Centru, în timp ce în cadrul regiunilor Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia își desfășoară activitatea cel mai mic număr al acestui tip de întreprinderi, pe plan național. Deși numărul acestor întreprinderi a fost mai mare în anul 2017, comparativ cel aferent anului 2010 în toate regiunile, Figura 2 evidențiază faptul că nu toate regiunile au înregistrat un trend pozitiv al populației ocupate, în aceeași perioadă, precum este cazul regiunilor Sud-Vest Oltenia și Sud-Est. În cazul celor două regiuni, se constată o corelație negativă între cele două serii de timp în intervalul analizat (-70,35% Regiunea Sud-Est; -63,18% Regiunea Sud-Vest Oltenia). Pe baza acestor date s-ar putea concluziona o ineficiență mai ridicată în cazul celor două regiuni, însă ceea ce nu ia în calcul aceste cifre este posibilitatea ca populația ocupată din cele două regiuni să fi scăzut pe fondul reducerii populației regionale, ceea ce necesită examinarea ratei de ocupare la nivel regional. În urma utilizării acestui indicator, regiunea Sud-Vest Oltenia rămâne singura regiune în cadrul căreia se constată o corelație negativă (-20.17%) între firmele care activează în domeniul susținerii ocupării pieței muncii și rata de ocupare a populației cu vârste între 15-64 ani, o altă corelație modestă, însă pozitivă, fiind înregistrată în cazul Regiunii Vest (+7,25%).

Firește, conceptul de corelație nu este sinonim cu cel de cauzalitate, existând posibilitatea ca evoluția modestă a ratei de ocupare din Regiunea Sud-Vest Oltenia să fie determinată și de alți factori. Cu toate acestea, corelația negativă ridică unele semne de întrebare cu privire la eficiența întreprinderilor sociale care își desfășoară activitatea la nivelul acestei regiuni și face necesară o evaluare detaliată a provocărilor / specificităților regionale, respectiv un alt plan de acțiune la nivel regional în vederea eficientizării activității întreprinderilor respective. 

Figura 2
Figura 2